LORI McKENNA – 1988

Artiest info
Website
facebook
Label: CN Records / Thirty Tigers

Ik heb hier de nieuwste plaat “1988” van de nu 55-jarige Amerikaanse folk- en countryzangeres en songschrijfster Lori McKenna uit Stoughton, Massachusetts in de cd-speler zitten. Bij het grasduinen in mijn ‘Rootstime’-archieven zag ik dat er ook in het recente verleden albums van deze muzikante onze drukbezette recensie-tafel zijn gepasseerd. Dat waren met name eind 2018 de cd “The Tree” en in de herfst van 2020 schreef ik een lovende evaluatie van haar laatste plaat “The Balladeer” die meteen daarna aan mijn uitgebreide privécollectie werd toegevoegd.

Dat Lori Mc Kenna - wiens echte naam Lorraine Giroux is - een geweldige songschrijfster is bewees ze in het verleden door twee ‘Grammy Awards’ in de wacht te slepen voor haar composities van de songs “Girl Crush” van countrygroep ‘Little Big Town’ in 2016 en “Humble And Kind” van countryzanger Tim McGraw in 2017. Daarnaast heeft ze in de voorbije decennia ook liedjes geschreven voor o.a. Carrie Underwood, Faith Hill, Mandi Moore, Keith Urban en Reba McEntire. Maar ook de door haarzelf op plaat gezette liedjes weten ons telkens weer te overtuigen van haar talent.

Zo ook nu weer op het tien nieuwe nummers tellende album “1988” dat zoals haar vorige platen geproducet werd door Dave Cobb die we kennen van zijn vroegere werk met o.a. Sturgill Simpson, John Prine, Jason Isbell, Chris Stapleton, Brandi Carlile en als winnaar van negen ‘Grammy Awards’ voor zijn producerswerk. Zoals op de meeste albums van Lori McKenna werd de orkestratie rond de liedjes ook voor deze plaat in de opnamestudio in Savannah, Georgia vrij sober en gelimiteerd gehouden met producer Dave Cobb op keyboards en akoestische en elektrische gitaar. Michael Webb speelde op piano en de ritmesectie werd verzorgd door Brian Allen op basgitaar en Chris Powell op drums en percussie.

Lori McKenna heeft zo’n voor de countrymuziek onontbeerlijke snik in de stem bij het zingen van haar ballads. Dat kunnen we op dit album heel goed horen in de songs “The Old Woman In Me”, “Growing Up”, “Wonder Drug” en albumafsluiter “The Tunnel”. Maar deze keer zijn er ook heel wat vrolijker klinkende uptempoliedjes te horen op “1988” zoals “Happy Children”, “Days Are Honey”, “Letting People Down” en de twee songs die we hier op video hebben toegevoegd: het samen met Hillary Lindsey geschreven en gezongen nummer “Killing Me” en de song “The Town In Your Heart”, een muzikaal eerbetoon aan haar geboortestad Stoughton die ze nog steeds een warm hart toedraagt.

Tot slot willen we ook nog even meegeven waarom dit album de titel “1988” heeft gekregen. Dat was namelijk het jaar waarin Lorraine Giroux trouwde met Gene McKenna en zo Lori McKenna werd. Samen kregen ze vijf kinderen en 35 jaar later vormen ze nog altijd een gelukkig gezinnetje. U ziet maar dat er niet altijd ver moet gezocht worden naar een titel voor een nieuwe plaat, een album dat net als zijn notoire voorgangers meteen na het afsluiten van deze recensie naar mijn persoonlijke cd-collectie zal verhuizen.

(valsam)